DE WIJNRANKEN

Wijnranken kan men men in model kant en klaar kopen, maar gunstig is het om ze zelf te maken. maar besef wel dat een beetje wijnberg geen 30 maar een paar duizend wijnranken herbergt. Weingut Vogelsang telt 3738 wijnranken (ja, ik heb ze geteld omdat ik wist dat veel toeschouwers dit zouden vragen). Elk vrij uurtje was goed voor ongeveer 100 ranken. Maar ja, het blijft tenslotte een hobby!

Voor het maken van de wijnranken (In Serrig wordt Riesling verbouwt) zijn de volgende materialen nodig:  
   .Bloemendraad, 40 cm lang en 0,7 mm dik.
   .Fijne structuurverf met kwartszand.
   .Silflor: Sommerpappel

Met een kleine boor worden 3 of 4 draden om elkaar heen gedraaid. Ik neem altijd 2 keer drie draden en een keer 4 draden, wat als eindeffect een onregelmatige structuur en een natuurlijke uitzien van de wijn berg heeft.
De getordeerde draad wordt in stukjes van 3 cm geknipt, deze stukjes worden dan voor de helft uit elkaar gehaald.
Het resultaat is de grondvorm van de wijnrank: een stam met drie of vier vertakkingen.
Het draadgeraamte wordt dan in de structuurverf gedoopt en na uitharding op de wijnberg ‘geplant’.
De wijnranken staan met een onderlinge afstand van 1,5 cm in rijen. De rijen zelf staan 2 cm uit elkaar.

De gemalen leisteen werd d.m.v. 3 zeven in drie verschillende korrelgroottes gescheiden: 1-2mm; 0,5mm en ‘stof’. De grofste (1-2mm) wordt rechtstreeks op de ondergrond gelijmd met onverdunde houtlijm.

Dan wordt voor de tweede keer deze korrelgrootte los op de ondergrond gelegd met wat groen (Woodland T49 + T50) tussen de wijnranken en wordt dan met verdunde houtlijm (1 deel houtlijm, 4 delen water en wat afwasmiddel) vastgelijmd.

Als laatste wordt de begroening aangebracht. Daarvoor wordt het silflor in strookjes van 5 cm lang en 0,5 cm breed geknipt en los boven op de ranken gedrukt.
Door de grillige vorm van de rank blijven de strookjes vanzelf zitten.